EETPROBLEMEN in de SPORT
Interventie
Ik vermoed een eetprobleem bij mijn (top)sporter: wat nu?
Omwille van de nabijheid tot de (top)sporter is de trainer, coach of sportbegeleider vaak de eerste die een probleem opmerkt. Het benaderen van een (top)sporter waarbij er een vermoeden is van een eetprobleem, is nooit eenvoudig. Wanneer je een (top)sporter met een eetprobleem benadert is het belangrijk om strikt maar ondersteunend te zijn.
Sommige (top)sporters zullen openlijk erkennen dat er een probleem is en hulp verwelkomen. Vele anderen zullen het probleem daarentegen ontkennen en weigeren hulp te zoeken. Het belangrijkste is om jouw (top)sporter duidelijk te maken dat je je zorgen maakt. Het kan daarbij nodig zijn om dit meermaals te herhalen.
Wanneer jouw (top)sporter ontkent dat er een probleem is kan het helpen om de nadruk te leggen op symptomen die voor hem/haar zelf als hinderlijk worden ervaren. Zo zal het gewicht op zich meestal geen grote hindernis vormen. Maar het tekort aan energie wel. Ook duizeligheid en de vergrote kans op blessures zijn hinderlijk voor jouw (top)sporter. Meestal is de (top)sporter met een eetprobleem minder bezig met de gevolgen op lange termijn. Concentreer je dus op de hinderlijke symptomen die hij/zij nu al ervaart.
Als jouw (top)sporter niet wil praten over het probleem of je ziet jezelf niet als de meest geschikte persoon, kan de sportarts, sportpsycholoog of sportdiëtist ingeschakeld worden om het eerste gesprek te voeren. Bij de behandeling van een eetprobleem of -stoornis is het noodzakelijk dat er een arts betrokken wordt om de medische risico’s uit te sluiten.
Als trainer, coach of sportbegeleider breng je veel tijd door met jouw (top)sporter en heb je doorgaans een sterke band met hem/haar. Daardoor kan je een eetprobleem vaak makkelijker opmerken of aankaarten bij hem/haar. Maar jouw verantwoordelijkheid mag hierin ook niet te groot worden! Het behandelen van een eetprobleem of -stoornis is de verantwoordelijkheid van een multidisciplinair team van experts!