Helpen

EETPROBLEMEN in de SPORT

Hoe kan ik mijn kind/partner/vriend helpen?

 

Zoek hulp! Voor uw kind/partner/vriend... en voor uzelf

 

De belangrijkste manier om jouw kind/partner/vriend te helpen een eetprobleem te (h)erkennen is het hoofd koel te houden. Wat uiteraard in jouw situatie niet gemakkelijk is. Zoek steun van mensen die in een vergelijkbare situatie zaten. Praat met een gespecialiseerd hulpverlener. Ze kunnen je helpen om te begrijpen in welke fase jouw kind/partner/vriend zich bevindt in het herstelproces. Gebaseerd op hun ervaring met eetproblemen kunnen ze ook helpen om de 'inwendige pijn' van jouw kind/partner/vriend te begrijpen. Ze zullen er voor zorgen dat je jouw geduld niet te snel verliest als jouw kind/partner/vriend het probleem vermijdt, minimaliseert of verdraait. En ze zullen hopelijk ook een belangrijke rol spelen bij het herstel.

Zelfs als jouw kind/partner/vriend niet gemotiveerd is om zich te laten behandelen, zoek dan toch hulp voor jezelf. Op die manier wordt het gemakkelijker om de ernst van het probleem te dragen. Zoek ook informatie. Je kan bijvoorbeeld relevante websites consulteren of literatuur doornemen over eetstoornissen. Probeer steun te vinden als ouder/partner/vriend. Er zijn meerdere verenigingen die je kunnen helpen.

 

Gebruik ik-boodschappen wanneer je het probleem wil bespreken

 

Deel duidelijk jouw eigen bezorgdheden mee en gebruik hierbij enkel 'ik-boodschappen'. Met andere woorden, bespreek jouw bezorgdheid als JOUW probleem. Natuurlijk, het staat buiten kijf dat je hoopt dat jouw bezorgdheid ook de bezorgdheid wordt van jouw kind/partner/vriend. Verduidelijk de redenen waarom je jouw zorgen maakt. "Ik ben bezorgd omdat je zo bleek ziet" of "Ik ben bezorgd omdat je zo vaak koud aanvoelt." of "Ik ben bezorgd omdat ik zie dat je zo vaak jouw lunch niet opeet."

 

Sta model voor een gezonde houding ten opzicht van eten en voedsel

 

  • Probeer de attitude te bevorderen dat een grote variatie van voedsel, klaargemaakt en genuttigd in een ontspannen ('anti-dieet'-) sfeer het meest gezond is. Een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:
    • Zorg voor een gevarieerd aanbod van normaal voedsel (d.w.z. niet-light, niet-dieet-producten)
  • Geef zelf het goede voorbeeld
  • Wees er bewust van dat 'jezelf en jouw lichaam waarderen op basis van wat je (niet) eet' niet gezond is
    • Geef het voorbeeld door een normale (niet overdreven) hoeveelheid tijd te besteden aan het plannen, kopen, koken en eten van voedsel. Plaats het belang van voedsel in een juist kader. Het teveel focussen op eten en voedsel heeft een negatieve invloed op de eetstoornis.
    • Besef hoe gemakkelijk het is om verleid te worden tot het idee dat 'dieet'-voeding gezond is.

     

     

    Voor meer tips en informatie rond eetstoornissen, surf even naar www.eetstoornis.be of www.anbn.be.

    Je kan ook steeds terecht in ons netwerk van hulpverleners!

    Topsport Vlaanderen