Normaal tot problematisch

EETPROBLEMEN in de SPORT

Van normaal tot problematisch

 

De eetpatronen van sporters evolueren continu. Dit op een brede waaier met aan de ene kant een ‘normaal’ eetpatroon en aan de andere kant een ‘problematisch’ eetpatroon of eetstoornis.

 

Gezond eetpatroon en –gedrag aangepast aan vereisten van de sport

 

  • Nauwgezette, toch normale aandacht voor voeding en gewicht
  • Beperkt en realistich dieetgedrag in functie van prestatieverbetering
  • Doelgericht:
    • Het doel is de prestatie verbeteren
  • De nadruk ligt op voldoende voeding opnemen en doorgedreven training in plaats van beperking van voedsel
  •  

    Kort en extreem diëten

     

    • Een gezond en aangepast voedingspatroon wordt afgewisseld met periodes van kort en extreem dieetgedrag
    • De energie-inname is tijdens het extreem diëten lager dan 30 kcalorieën per kilogram vetvrije massa
    Van normaal tot problematisch

    Chronisch diëten

     

    • De bedoeling van de sporter is een constante gewichtsdaling te bereiken en om een continue energie-tekort te creëren
    • De bedoeling van de sporter is de verlaagde energie-inname vol te houden (wat niet altijd mogelijk is)
    • Veel gewichtsschommelingen

     

    Eetprobleem

     

    Een eetprobleem is een verstoring in het gezonde eetgedrag, waardoor het eetgedrag niet meer ontspannen en natuurlijk verloopt. Voorbeelden zijn lijngedrag, maaltijden overslaan en overeten. Een eetprobleem kan op zichzelf staan maar ook kaderen binnen een eetstoornis.

     

    Eetstoornis

     

    Een eetstoornis bevat verschillende componenten. Hierbij is er niet alleen sprake van een verstoring in het eetgedrag (een eetprobleem), maar ook van problemen in sociale omgang, in gedachten en gevoelens (bvb. een laag zelfbeeld), fysieke problemen (zoals een te laag of te hoog lichaamsgewicht) en een negatief lichaamsbeeld.

    Topsport Vlaanderen